ΤΗΛ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 3645420

Περί Αρωμάτων

Εισαγωγή

Άρωμα: Μια μικρή πολυτέλεια που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε μέρα !!

Όσφρηση

Η αίσθηση της όσφρησης είναι η αίσθηση εκείνη με την οποία γίνονται αντιληπτές οι οσμές. Είναι η πιο συναισθηματική από όλες τις αισθήσεις. Οι μυρωδιές δεν είναι ποτέ ουδέτερες, Πάντα σχετίζονται με συναισθήματα και αντικείμενα. Μας θυμίζουν ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις, μέρη και ανθρώπους. Το κίνητρο όλων - το να δώσουμε ευχαρίστηση με το άρωμα μας στους γύρω μας ή να είμαστε ακαταμάχητοι στο αντίθετο φύλο – είναι ο κύριος παράγοντας στη χρήση και την επιλογή ενός αρώματος.

Το άρωμα είναι προϊόν εμπορικό. Οι τάσεις και οι ανάγκες της εποχής αλλάζουν. Το άρωμα έχει στόχο να προωθήσει μια συγκεκριμένη εικόνα ή μια νέα μόδα. π.χ. Femme Fatale

Τα αρώματα σχεδιάζονται για να μεταβιβάζουν ιδέες, φαντασία και επιθυμίες, Καθορίζεται το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Επιτυχγάνεται με το όνομα του αρώματος, π.χ. Poison Girl, C. Dior

Ένα άρωμα για να μπορεί να λέγεται κλασικό, θα πρέπει να έχει μια συνεχή επιτυχία στη διεθνή αγορά. π.χ. Chanel No 5, Tresor Lancome

Επιλογή Αρώματος

Η αγορά ενός αρώματος είναι καθαρά μια συναισθηματική δραστηριότητα. Το πιο σημαντικό είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Ένα άτομο που αισθάνεται άνετα με το αρωμά του, αυτό θα το ακτινοβολεί και στους άλλους και έτσι θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι θέμα προσωπικού γούστου. Ένα όμορφο άρωμα ξυπνάει την επιθυμία μας να το αποκτήσουμε και να το φορέσουμε.

Η κάθε μυρωδιά αναπτύσσεται εντελώς διαφορετικά στον καθένα από εμάς, Γι'αυτό το λόγο το δοκιμάζουμε πάνω μας. Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε από πρίν ένα συγκεκριμένο στύλ, όπως ένα άρωμα που ανήκει σε μια συγκεκριμένη αρωματική οικογένεια. Ή αλλιώς για ποιά περίσταση θέλετε να χρησιμοποιήσετε το άρωμα. π.χ. πρωινό, για τη δουλειά ή το βράδυ. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με πιο ελφρά αρώματα.
Το να μυρίζουμε από το μπουκάλι δεν είναι παραγωγικό και επιβαρύνουμε τη μύτη μας. Ψεκάζουμε στο ειδικό χαρτάκι, αυτό θα αποκαλύψει πιο εύκολα το αρωματικό του χάρισμα. Άν σας αρέσει η μυρωδιά, τότε θα πρέπει να το δοκιμάσετε στην εσωτερική πλευρά του καρπού ή στο πάνω μέρος. Μην το τρίβετε.

Τα αρώματα ξεδιπλώνονται πολύ καλά σ'ένα ζεστό σώμα. Εφαρμόστε στους αστραγάλους, πίσω από τα γόνατα, στη μέσα πλευρά του αγκώνα, στούς καρπούς, στο λαιμό, πίσω από τα αυτιά. Αυτά τα σημεία έχουν πολλή καλή ροή αίματος και έτσι διασφαλίζεται το ευνοικότερο αποτέλεσμα. Ένα άρωμα εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα σε ένα ξηρό δέρμα. Αντίθετα το λιπαρό δέρμα δένει τις αρωματικές ουσίες για μεγαλύτερο διάστημα.
Εξοικείωση αρώματος

Καθώς η μύτη μας συνηθίζει ένα άρωμα, δεν το αισθανόμαστε πλέον, ύστερα από μια συγκεκριμένη περίοδο. Είναι καλή ιδέα να αλλάζετε άρωμα κατά διαστήματα, έτσι ώστε η μύτη σας να απεναισθητοποιείται. Άν έχετε σκοπό  να χρησιμοποιείται το ίδιο άρωμα συνέχεια, κατα διαστήματα, θα πρέπει να σταματάτε να το φοράτε για μερικές ημέρες, έτσι ώστε να αφήνετε τη μύτη σας να ξεκουραστεί.

Αποθήκευση

Το άρωμα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Το άρωμα αποτελείται από αιθυλική αλκοόλη και αιθέρια έλαια.

Κατηγορίες Αρωμάτων

Eau de Cologne: Η πιο φθηνή και αδύναμη μυρωδιά που μπορεί να έχει ένα άρωμα.
Ποσοστό αιθέριων ελαίων: 3-5%

Eau de toilette: Ποσοστό αιθέριων ελαίων 6-8%

Eau de Parfum: Πολύ δυνατή εκδοχή, με μεγάλη διάρκεια.
Ποσοστό αιθέριων ελαίων 8-12%

Parfum: Το πιό δυνατό απόσταγμα των συστατικών από τα οποία αποτελείται ένα άρωμα και η πιο ακριβή εκδοχή του. Βγαίνουν συνήθως σε 30 ml και πολύ λίγα αρώματα.
Ποσοστό αιθέριων ελαίων εώς 15%

Κύρια Αρωματικά Συστατικά

Κεχριμπάρι: Από τις παλαιότερες ρητίνες απολιθωμένων δέντρων. Καπνιστή και ελαφρώς πισσώδη μυρωδιά.

Άμβρα: Έκριση απο τα εντόσθια της φάλαινας φυσητήρα. Αναφέρεται λανθασμένα ως κεχριμπάρι και παράγεται μόνο σε συνθετική μορφή.
Χρησιμοποιείται ως βαριά νότα βάσης.

Βενζοίνη: Βαλσαμική ρητίνη του τροπικού δέντρου στύρακα. Το γλυκό και βαλσαμικό άρωμα του μοιάζει με βανίλια.

Βρυά βελανιδιάς: Δίνει μια χαλαρωτική γήινη, πικάντικη και ξυλώδη μυρωδιά.

Γάλβανο: Κολλώδης ουσία από τις ρίζες ενός φυτού στη μέση Ανατολή. Δημοφιλές συστατικό στις λουλουδένιες νότες.

Λάβδανο: Ρητίνη απο μεσογειακούς θάμνους αγριοφασκομηλιάς.

Μόσχος: Στη φυσική του μορφή, είναι μια αδενώδης έκκριση του ελαφιού μοσχοφόρου. Σήμερα κυρίως με τη μορφή συνθετικού αρωματικού μίγματος, δίνει αρώματα σε ζωικές ξυλώδεις νότες.

Πατσουλί: Θαμνώδες φυτό που μεγαλώνει σε τροπικές περιοχές της Ασίας, Νότιας Αμερικής. Έχει γλυκό, βαλσαμικό, ξυλώδη άρωμα. Είναι σημαντικό συστατικό για όλες τις συνθέσεις των ανατολίτικων αρωμάτων.

Σανδαλόξυλο: Κλασική ξύλινη νότα. Προέρχεται από την Ινδία. Είναι η πιο κοινή πρώτη ύλη για αρώματα.

Βανίλια: Η έντονη και γλυκιά βανίλια, που αποκτάται από τις φλούδες της πραγματικής βανίλιας.

Βέτιβερ: Είδος γλυκού χόρτου από την Ασία. Βαρύ άρωμα ξύλου και γής.

Κατηγορίες Αρωμάτων

Λουλουδένια: Η μεγαλύτερη ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών, όπως τριαντάφυλλο, γιασεμί, ίριδα, γαρύφαλλο.

Ανατολίτικα: Αυτή η έννοια περιέχει τις ζεστές και αισθησιακές νότες του Αραβικού κόσμου. Βάλσαμα όπως πατσουλί, ρητίνες, βενζοίνες, ζωϊκές αρωματικές ουσίες όπως μόσχου, άμβρα καθώς και βανίλια, κανέλα, γαρίφαλλο.

Εσπεριδοειδή: Περιγράφει όλο το φάσμα των καρπών των δέντρων ή διάφορες πρώτες ύλες που έχουν οσμή σαν του κίτρου.

Ξύλα και βρύα: Ξυλώδης νότες. Το προφίλ της μυρωδιάς των ξύλων κυμαίνεται ανάλογα από τους διαφορετικούς τύπους των δέντρων που προέρχονται. Άλλες θυμίζουν την οσμή του ξιμένου μολυβιού άλλες βαθιές και απαλές όπως σανδαλόξυλο.

Μόσχος κεχριμπάρι: Είναι συνθετικά αρώματα που θυμίζουν τη μυρωδιά των ζώων, μιμούνται τη μυρωδιά του δέρματος.

Φρουτώδη: Οι φρουτώδης νότες παρέχουν μια λεπτή υφή και μια αναζωογονητική αίσθηση στα αρώματα.

Πράσινα, Fougere: Με τον όρο “πράσινο” αναφερόμαστε στις νότες των αρωμάτων των σπασμένων φύλλων και το φρεσκοκομμένο γρασίδι.

Μπαχαρικά: Με τον όρο μπαχαρικά εννοούμε τα ζεστά, πικάντικα συστατικά όπως κανέλα, τζίντζερ, γαρίφαλλο.

Δέρμα: Τεχνητές νότες που μιμούνται την οσμή από δέρμα, καμμένα ξύλα, καπνό.

Συπρέ- Chypre: Συνδυασμός από πατσουλί, εσπεριδοειδή και βρύα βελανιδιάς αποτελούν την εκτεταμένη οικογένεια των αρωμάτων συπρέ. Εμπνευσμένη αυτή η κατηγορία από τα μεσογειακά συστατικά, από το νησί της Κύπρου.

Κατηγορίες Αρωμάτων – Γυναικεία

Λουλουδένια – Φλόραλ
Ανατολίτικα – Oriental
Ξυλώδη – Woody
Εσπεριδοειδή – Κίτρο
Βανίλια
Φρουτώδη - Fruity

banks logos